Muskelsvind.com blog om muskeldystrofi på tværs.

Siger. Når du har muskelsvind, er livet som et puslespil og brikker der skal lægges, før dagen kan fungere.

»Varmtvandsbassinet er som en gyserfilm. God i starten og jo længere man kommer ind, des mere gys bliver der,« – bloggen. MUSKELSVIND.COM at leve på tværs. med muskeldystrofi
10. april 2024
Elsker vand og varme på kroppen

lige lidt. Avis Udklip  

  »Varmtvandsbassinet er som en gyserfilm. God i starten og jo længere man kommer ind, des mere gys bliver der,«

siger jeg om

Efter besøgte Water and Wellness i Randers.

Dette skiv jeg i Randers Amt-avis torsdag den 19. marts 2015

om at kæmp for de handicappedes adgang til kulturen de kalder sig handicapvenligt.

  • Efter besøgte Water and Wellness i Randers. i marts 2015 Var jeg overrasket over, hvor dårlige handicapforholdene er. 4. marts var han sammen med sin hjælper, i Water and Wellness, som på dets hjemmeside skriver, at bygningen vil fremstå med optimale forhold for handicappede og folk med specielle behov. For at komme ind i vandparadiset måtte ledsageren betale fuld pris, og hans ledsagerkort kunne ikke benyttes til at opnå rabat. Klaus Emilius besluttede sig for at kigge forholdene efter i sømmene. Udover den tunge dør, måtte Klaus Emilius erfare, at toiletrullen sad så langt fra toilettet, at han ikke kunne nå den, ligesom håndklædet hang i en højde, som gjorde det svært for ham at tørre hænder. Efter at have forladt omklædningsrummet, begav han sig ind i det badeland, som hidtil har høstet store roser. Igen blev han mødt af en dør, han ikke selv kunne åbne. Som en gyserfilm den ene ende var en lift, som kunne løfte handicappede personer ned i vandet. Men han manglede en såkaldt badestol, som kunne sænkes med liften ned i vandet. Isteret skulle han pakkes ind i et sejl, som han skulle have af efter at være kommet i vandet. I det 34 grader varme vand måtte Klaus Emilius indse, at han ikke kunne benytte bassinet. Der var kun gelænder i halvdelen af bassinet og gangbarren, som han kan bruge til at træne sine muskler på, var tre meter lang og befandt sig i den lave ende, hvor der er 120 cm dybt. I den dybe ende af bassinet er vandet 140 cm dybt, hvilket passer ham fint. Desværre er der ikke noget gelænder i den ende, hvorfor han ikke kan bruge den. Klaus Emilius har selv besøgt andre svømmehaller. Han oplever, at det fungerer meget bedre andre steder, og derfor undrer det ham, at Water and Wellness kalder sig handicapvenligt.
  • der ikke er to ens personer med et handicap.
  • »Varmtvandsbassinet er som en gyserfilm. God i starten og jo længere man kommer ind, des mere gys bliver der,« siger han.
  • »Jeg er 173 cm høj, og jeg kunne ikke bruge gangbarren. Det er vigtigt, at vandet er så dybt, at man kan stå oprejst deri, og det kan jeg ikke på 120 cm vand,« slår han fast.
  • »Det er besværligt at komme ud af et sejl, når man er nede i vandet og man har brug for, at hjælperen står klar til at pakke en ud,« fortæller Klaus Emilius, der har undersøgt, at en badestol i rustfrit stål vil koste 18.000 kroner plus moms.
  • Da han var kommet ind i badelandet og havde fundet varmtvandsbassinet, som skulle være tilpasset handicappede brugere, blev han først for alvor skuffet.
  • »Hvorfor kunne de ikke have elektriske døre, så det var nemmere for en som mig at komme ind,« spørger han retorisk.
  • »Jeg var chokeret over, at de åbenbart ikke havde sat sig ind i reglerne for, hvordan et handicaptoilet skal indrettes,« siger han med lavmælt stemme.
  • »Jeg gik ind på det første toilet. Her skulle min hjælper assistere mig for at åbne døren. Den var simpelthen for stram,« fortæller han.
  • For stærke arme
  • Livet er som et puslespil, står der på et selvgjort maleri, 42-årige Klaus Emilius har hængende på sin væg. Som muskelsvindramt giver det udsagn mere mening end for mange andre. Når benene ikke fungerer og musklerne er stive, skal tingene planlægges brik for brik før dagen fungerer. Derfor har han brug for optimale forhold, når han begiver sig ud i verden og derfor bliver han vred, når steder, der reklamerer med at være handicapvenlige, viser sig ikke at være det.

 

lige et Avis Udklip fra 2015 FILE538

Fra Randers amtsavis oktober 2014. om Badeparadis.

Handikappede ærgrer sig over tabet af bassinet i Stevnstrup. Det nye Water & Wellness går dog an.·Klaus Emilius er i mod af, at de handikappede fratages muligheden for at svømme for sig selv som hidtil på handikapcenteret i Stevnstrup. Men det nye anlæg i Water &  Wellness tiltaler ham trods alt mere, end han havde frygtet.

I 28 af sine 41 leveår har muskelsvind tvunget Klaus Emilius fra Randers til at leve livet og betragte verden fra en kørestol.

Det bliver aldrig bedre, men nogle ting gør livet mere behageligt. Svømning f.eks.

»Det er godt for mine muskler. De kan meget mere, når jeg har svømmet. Forleden kunne jeg få det lidt beder efter havde været til svømning.«

Hidtil har han nydt en times ugentlig svømning i handikapcenteret i Stevnstrup. Det er slut først i det næste år, når kommunen rykker handikapsvømningen til det nye vandslaraffenland, Water & Wellness, der er under opførelse ved stadion.

I går tog han det i øjesyn, da Water & Wellness 11havde omkring 70 repræsentanter for diverse brugergruppe på rundvisning i de indtil videre temmelig rå og ufærdige bygninger.

Udstilling af handikap. nej tak og de skal ikke gemmes væk. de er også mensker.

De handikappede, også Klaus Emilius, har protesteret mod den lukkede svømmemulighed i Stevnstrup ved Randers, hvor de har det for sig selv. De finder det ubehageligt at udstille deres handikap i et svømmeanlæg med offentlig adgang.

»Jeg foretrækker stadig klart at kunne blive i Stevnstrup ved Randers. Dér er vandet også varmere, 37 grader. I det nye anlæg bliver det kun 34 grader. Det er jo hundekoldt. For mig altså, for det handler om, at musklerne på sådan en som mig virkelig har brug for den høje varme, når man svømmer. Så løsner de bedst op. Så det er jeg altså ikke helt begejstret for.

Lidt beroliget

Efter rundturen i aftes havde han dog en anelse mere ro i sindet.

»Det ser sådan set lovende ud allesammen, altså bortset fra det med temperaturen. Jeg er især glad for, at handikapbassinet er afskærmet for nysgerrige blikke. nej tak. Jeg havde frygtet lidt, at det hele var et stort åbent kompleks. Men helt for os selv, får vi det ikke, når vi skal klæde om og flytte os ud til bassinet. Men lad os nu se, når det er færdigt.«

Høj bedømmelse

Klaus Emilius er så godt som uarbejdsdygtig. Han beskæftiger sig dog en del med film og fotografi. Nok så interessant i denne sammenhæng er dog, at han også anmelder og skriver om bygninger.

»Jeg glæder mig til at skrive en anmeldelse af det her nye byggeri. Hvordan det bliver i sin endelige udformning er lidt vanskeligt at sige. Men vurderet ud fra det, jeg har set, så tegner det godt. På en skala fra 1 til 10, tror jeg, at jeg vil give et 8-tal.«

Det falder selvsagt i god jord, dvs. vand, hos ledelsen i det nye badekompleks.

Forståelig bekymring »Vi håber, det kommer til at tage sig lækkert ud, så sådan en vurdering er en opmuntring,« siger manager i Water & Wellness, Birgitte Junker.

»Jeg kan godt forstå de handikappedes betænkeligheder ved at skulle forlade de velkendte rammer. Men det er min fornemmelse, at de tager godt imod de nye muligheder, og at de bliver glade for dem, når først, de er blevet vante og fortrolige med de nye omgivelser.«

dette er Fra Randers amtsavis torsdag 23. oktober 2014. 

efter dette kom i amtavisen med dette her. 

 

kilde amtavisen    19. marts 2015 kl. 10:10

Onsdag 11. marts holdt Anders Høgstrup et møde, hvor handicaprådet fortalte om deres oplevelser i Water and Wellness. Med sig fik han en masse gode råd, ligesom han også fik det, da han dagen i forvejen holdt møde med brugergruppen.

»Nu skal vi kigge på de ting, vi er blevet præsenteret for. Vi skal kigge på, hvad vi kan løse her og nu, og hvad der ville kræve en større omlægning,« siger han.

Han påpeger desuden, at kommunen ikke kan begynde at løse problemerne, før de er blevet gjort opmærksomme på dem.

»Hver gang, man starter noget nyt, vil der være nogle indkøringsproblemer, også når det er et badeland, hvor handicappede skal have gode forhold. Det kan ikke undgås,« siger han.

Ønsker det bedste

Anders Høgstrup vil ikke kommentere, om han generelt finder kritikken berettiget, men han mener, hverken kommunen eller folkene bag Water and Wellness har nogen interesse i at gøre tingene vanskelige for de handicappede.

»Vi er jo alle interesserede i, at de handicappede kan bruge stedet og har så gode forhold som overhovedet muligt,« fastslår han.

Anders Høgstrup har efter mødet med de to grupper sat sig for at samle kritikpunkterne og drøfte dem men ledelsen af Water and Wellness, hvorefter han vender tilbage til handicaprådet og brugerne med løsninger på de ting, der kan løses.

Derfor tror han også på, at grupperne nok skal arbejde godt sammen og at randers i fremtiden får et badeland, som randrusianerne kan være endnu mere stolte af, end de er i dag.

»Jeg tror på en god og konstruktiv dialog og et godt samarbejde hen imod at gøre Water and Welness bedre for alle brugere og ikke kun de handicappede,« siger han.

Fra sin bolig i Paderup undrer Klaus Emilius sig over, at der ikke har været en tættere kontakt mellem brugere og kommunen under udarbejdelsen af Water and Wellness.

»Vi er mange, der ved, hvordan det burde være. Hvorfor har man så ikke samarbejdet med os? På den måde kunne man have undgået mange af problemerne,« siger Klaus Emilius, der ikke vender tilbage til Water and Wellness før der er sket væsentlige forbedringer på stedet.

 

På skala fra 1 til 10, vil give det et 3-tal.« ikke et sted jeg kommer mere og for ever.

 

About Author