Tænker lige på fremtidens mad 2050. ville ikke selv det sådan en fremtiden.

 bliver vores mad grønnere, sundere og mere personlig

Fremtiden  smelter med maden der kommer flere robotter til lave maden og dette ville hjælp som så vi kan lave mere med end vi kan i dag så skal vi sige hvad den skal lave så laver den for os. mens vi kan lave noget andet dette ville mange folk kunde bruge, 

Insekter, tang, bønner, 3d-printet kunstigt kød og næringsrig kost i pille form. Vil det blive vores kost i løbet af de kommende årtier – eller vil der ligge helt andre ting på vores tallerken, når vi når halvvejs ind i dette århundrede?

Ifølge FN vil vi være over 9 mia. Mennesker på kloden i 2050, og fødevareproduktionen skal derfor stige med 70 procent for at mætte alle munde – alternativt skal nutidens fødevarespild reduceres kraftigt, eller vi skal blive bedre til selv at leve af græs og majs i stedet for at bruge det til kødproduktion.

Samtidig bliver befolkningen ældre, og det vil stille særlige krav til maden, hvis vi skal holde os friske og undgå demenssygdomme og brækkede hofter.Og så er der hele klimaspørgsmålet, for vil planter og dyr overhovedet kunne overleve højere temperaturer og mere vand fra oven?

Fokus på fødevarer Tæt på nogle af de globale og lokale udfordringer, som fødevareindustrien står over for i de kommende årtier. Men inden vi bevæger os ud i den store verden, sætter vi os til middagsbordet herhjemme i Danmark, hvor vi har spurgt en række fagfolk, hvordan de forestiller sig, vores måltider vil tage sig ud i 2050.

Mener, at klimaproblemerne formentlig først for alvor vil ramme Danmark langt senere end 2050.

Men det betyder ikke, at forbrugerne ikke vil tænke sig om: »jeg tror ikke, at Danmark vil være udsat for et ressourceproblem i 2050, så hvis vi ændrer kostvaner, bliver det ud fra et spørgsmål om etik og sundhed

Samvittighed smager også godt

For selv om vi har nok at leve af, og markerne endnu ikke er druknet, vil den globale dagsorden fylde mere og mere. Samvittighed smager også godt, og vores stigende levealder skal tages alvorligt, mener også resten af i 2050 vil hver femte dansker være over 60 år, og det stiller krav til ernæringen. Mad kommer i det hele taget til at handle mere om mennesket som individ.

Det kan f.eks. Være mad, der er tilpasset vores alder, køn eller sundhedsstatus samt idealistiske forbrugere, der tænker på klimaet vi vil have gode råvarer, og det må gerne være let tilgængeligt, bæredygtigt og sundt. Vi kommer ikke væk fra spaghetti og kødsovs på 34 år, men måske hælder vi nogle ekstra ‘sundhedsgevinster’ i sovsen,« siger hun.

Flere grøntsager Angiver hver tredje forbruger, at han forventer at spise flere grøntsager i fremtiden. Samtidig regner godt hver tiende med at spise mindre kød. Fremtidens fødevarer – formet som kødboller Anslår, at det på den danske middagstallerken anno 2050 vil give sig udtryk i gamle kendinge som kødboller og pasta, men det kan meget vel tænkes, at både pastabånd og kødboller indeholder en stor del grøntsager.

Samtidig kan en øget fokus på bæredygtige proteinkilder på det globale marked smitte af på den danske madkultur. F.eks. Er insekter en af de proteinkilder, der bliver fremhævet i øjeblikket.

Insekter som foderkilde eller mad?

Er selv i tvivl om hele insekters indtog som fødevare og tror mere på dem forarbejdet som ingredienser og som foderkilde, men vover alligevel pelsen og tror på, at danskerne sagtens kan lægge en græshoppe på tallerkenen, når nu de også gennem tiden har formået at vænne sig til både rejer og rå fisk. »norden er ofte foregangsland for en række sundheds- og føde­vare trends. Hvis blot den gode smag og sundhed hænger sammen, er vi som forbrugere forholdsvis åbne i forhold til at tage nye fødevarer til os er frisk på at stemme i. Jeg har ellers altid sagt ‘insekter, nej tak’, men nu bliver jeg i tvivl. Jeg kan mærke, at befolkningens tilgang er anderledes, og her har gastronomiens verden gjort meget. For eksempel har i de seneste år arbejdet med at nedbryde barrierer, for at insekter kan komme på menuen i Danmark og vesten. Og hvis det skal lykkes at gøre insekter til en del af kosten i Danmark, så skal det være med velsmag som argument, ellers kommer det ikke til at ske.

Tilpassede fødevarer
For at booste sundheden er panelmedlemmerne enige om, at individuelt tilpassede drikke kunne være en vej til den rette ernæring. Og nye ‘smart watches’ vil kunne analysere vores helbred og i samspil med viden om vores gener og tarmbakterier komme med forslag, ligesom de kan melde ind til industrien, hvad vi har behov for, og hvad vi køber. Vi vil få tendens til at købe mere lokalt, men har vi behov for noget bestemt, der ikke kan fås lige om hjørnet, vil nye transportteknologier som droner og førerløse biler kunne give en hjælpende hånd, så vi får, hvad vi skal bruge. Måske vil netop jagten på sundhed i første omgang være den primære ‘driver’ for kostforandringer, når nu vi ikke – endnu – mærker de store konsekvenser af klimaforandringer og hungersnød herhjemme.

Sundhed frem for klima

Er det i hvert fald ikke nødvendigvis klima og dyrevelfærd, forbrugerne tænker på først, når de står bøjet over køledisken. Vi ser allerede nu, at kunderne køber mindre hakket oksekød og mere kylling og fisk. Men jeg tror primært, at det handler om sundhed og at gøre plads til flere grøntsager og fuldkorn. Nu har der lige været en bølge med stenalderkost, hvor man ikke kunne få kød nok. Nu er det tid til noget nyt »jeg tror dog aldrig, vi kommer til at vende ryggen til frikadellen, men den bliver ikke det centrale. Vi vil få nye tofu- og falafellignende produkter, som støtter sundhedstrenden

Det samme på en ny måde

Ligesom det øvrige panel op om, at frikadellen og andre klassikere nok stadigvæk vil have deres plads at det bliver med nyt indhold: tror, at maden i 2050 vil være rimelig genkendelig. Vi vil stadig spise burgere, men måske er bøffen lavet af noget andet. Det essentielle kommer til at ligge i, om fødevareindustrien formår at få smagen til at følge med. Vi vil have mad, der smager godt,« understreger han med henvisning til bølgen af fedtreduceret mad, som folk blev trætte af, fordi det ikke smagte af nok.at sætte smagen i højsædet står det femte medlem af ekspertpanelet bl.a. For, som eksperimenterer med nye typer fødevarer og tilberedning, der samtidig støtter en anden bølge: at købe mere lokale fødevarer.

Interesse for maskinfremstillet kød

jeg tror på kødanaloger bestående af en plantebaseret bøf. Jeg tror ikke, at der for forbrugeren er langt fra almindeligt hakket kød til plantebaseret kost,« spår tror også så meget på kødanaloger, dvs. Bønnebaserede fødevarer med struktur som kød, at instituttet har spenderet et millionbeløb på en maskine, der kan skabe dette produkt. Gennem en årrække kan danske fødevare virksom­heder nu få adgang til maskinen for at prøve deres ideer af.

vil netop bønner kommer mere frem i den danske kost, og så vil fødevareproduktionen i stigende grad bevæge sig ud over markerne og ud på havet. vi vil i stigende grad se havet som ressource. Proteiner er vigtige, men det er fedt også, og der kan vi få meget godt fra havet i form af fisk, alger og tang. I det hele taget vil vi se tang og alger i mange nye fødevareprodukter.

Total Page Visits: 208 - Today Page Visits: 1
Kærlig Hilsen. Den ung mand bag. Denne super gode blog af Evald Klaus Emilius. Er sten sikker. På alt som der jo, han har skrivet om på denne blog. Er sandt. Ellers ville dette jo, kun være spild, af tid i mange dage, måneder og år. Siger mit liv skal leves i dag og i morgen og i fremtiden og kan kun tale altid sandt. I hvad der er skrevet. Siger, at hved meget om muskelsvind og siger at fag folk ikke ved så maget som klaus gøre. Hvorfor ville folk lige frem lyve hvorfor kun være imod man ville have et godt og langt liv. Siger jeg lever sku ikke som en handicappet. Nej Tak. står der handicapet på ryg af mig Nej. Hvorfor har så selv en virksomhed som er mit job i dag med Computersalg og reparation. Klaus Emilius selv ville kun leve så nomalt liv som nu er muligt. Det er så sandt. Om ham jo. Er kun en rar en som har muskelsvind og ved siger selv er landes sejeste muskelsvindler.

1 Kommentar

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*