Muskelsvind.com blog om muskeldystrofi på tværs.

Siger. Når du har muskelsvind, er livet som et puslespil og brikker der skal lægges, før dagen kan fungere.

Er Kultur livet. For alle. – bloggen. MUSKELSVIND.COM at leve på tværs. med muskeldystrofi
28. marts 2024


Untitled-6

herunder er der lidt fra 2014 i Randers Amtsavisen som har skriven

det amtsavisen skriv mit besøg

Klaus Emilius, der lider af muskelsvind, besøgte 4. marts Water and Wellness i Randers. Han var overrasket over, hvor dårlige handicapforholdene er.

Livet er som et puslespil, står der på et selvgjort maleri, 42-årige Klaus Emilius har hængende på sin væg. Som muskelsvindramt giver det udsagn mere mening end for mange andre. Når benene ikke fungerer og musklerne er stive, skal tingene planlægges brik for brik før dagen fungerer. Derfor har han brug for optimale forhold, når han begiver sig ud i verden og derfor bliver han vred, når steder, der reklamerer med at være handicapvenlige, viser sig ikke at være det.

  1. marts var han sammen med sin hjælper, Henrik Nielsen, i Water and Wellness, som på dets hjemmeside skriver, at bygningen vil fremstå med optimale forhold for handicappede og folk med specielle behov.

For stærke arme

For at komme ind i vandparadiset måtte ledsageren betale fuld pris, og hans ledsagerkort kunne ikke benyttes til at opnå rabat. Klaus Emilius besluttede sig for at kigge forholdene efter i sømmene.

»Jeg gik ind på det første toilet. Her skulle min hjælper assistere mig for at åbne døren. Den var simpelthen for stram,« fortæller han.

Udover den tunge dør, måtte Klaus Emilius erfare, at toiletrullen sad så langt fra toilettet, at han ikke kunne nå den, ligesom håndklædet hang i en højde, som gjorde det svært for ham at tørre hænder.

»Jeg var chokeret over, at de åbenbart ikke havde sat sig ind i reglerne for, hvordan et handicaptoilet skal indrettes,« siger han med lavmælt stemme.

Efter at have forladt omklædningsrummet, begav han sig ind i det badeland, som hidtil har høstet store roser. Igen blev han mødt af en dør, han ikke selv kunne åbne.

»Hvorfor kunne de ikke have elektriske døre, så det var nemmere for en som mig at komme ind,« spørger han retorisk.

Som en gyserfilm

Da han var kommet ind i badelandet og havde fundet varmtvandsbassinet, som skulle være tilpasset handicappede brugere, blev han først for alvor skuffet.

I den ene ende var en lift, som kunne løfte handicappede personer ned i vandet. Men han manglede en såkaldt badestol, som kunne sænkes med liften ned i vandet. I stedet skulle han pakkes ind i et sejl, som han skulle have af efter at være kommet i vandet.

»Det er besværligt at komme ud af et sejl, når man er nede i vandet og man har brug for, at hjælperen står klar til at pakke en ud,« fortæller Klaus Emilius, der har undersøgt, at en badestol i rustfrit stål vil koste 18.000 kroner plus moms.

I det 34 grader varme vand måtte Klaus Emilius indse, at han ikke kunne benytte bassinet. Der var kun gelænder i halvdelen af bassinet og gangbarren, som han kan bruge til at træne sine muskler på, var tre meter lang og befandt sig i den lave ende, hvor der er 120 cm dybt.

»Jeg er 173 cm høj, og jeg kunne ikke bruge gangbarren. Det er vigtigt, at vandet er så dybt, at man kan stå oprejst deri, og det kan jeg ikke på 120 cm vand,« slår han fast.

I den dybe ende af bassinet er vandet 140 cm dybt, hvilket passer ham fint. Desværre er der ikke noget gelænder i den ende, hvorfor han ikke kan bruge den.

»Varmtvandsbassinet er som en gyser film. God i starten og jo længere man kommer ind, des mere gys bliver der,« siger han.

Klaus Emilius har selv besøgt andre svømmehaller. Han oplever, at det fungerer meget bedre andre steder, og derfor undrer det ham, at Water and Wellness kalder sig handicapvenligt. om det er sket noget der siden 2015 ved jeg ikke har ikke kommet der siden men jeg fik mine ord i avisen om dette 

Den 13. oktober 1999 offentliggjorde kulturministeren „Handlingsplan for handicappedes adgang til kulturen“, hvori der blandt andet står at: – Kulturministeriet vil iværksætte en målrettet oplysningskampagne over for de forskellige kulturelle sektorer. – Der vil ske en ændring i bekendtgørelsen for arkitektstudiet, så tilgængelighed bliver en obligatorisk del af studiet. – For fremtiden skal der tilknyttes faglig rådgivning på ved alle byggerier som kulturministeriet er bygherre for. men her i 2018 hvad er det sket med tilgængelighed. ved at der er mange steder som tilgængelighed ikke er som den skal være. men dette ser at de bliver. læs mere om det her om At bygge handicapegnet er en kompleks sag

 

About Author